Merkel niet optimistisch over EU-begroting
''De posities liggen toch nog ver uiteen'', zei de bondskanselier donderdag bij aankomst in Brussel voor een EU-top over de financiën van de EU voor 2014-2020. Of de EU-leiders succesvol zullen zijn, is nog maar de vraag, aldus Merkel.
Zij zei er alles aan te doen om tot een akkoord te komen. ''Het zou natuurlijk het meest wenselijk zijn dat er gezamenlijk overeenstemming komt. Maar we moeten afwachten en hard werken. En dat zal ik doen'', aldus de bondskanselier.
Cameron
''De cijfers zijn te hoog, die moeten naar beneden, anders is er geen deal.'' De Britse premier David Cameron waarschuwde maar alvast zijn Europese collega's bij binnenkomst in Brussel voor de nieuwe ronde van onderhandelingen over de EU-meerjarenbegroting.
Cameron wil dat Europa net als veel lidstaten bezuinigt. De jongste voorstellen zijn voor de Britten ook nog te hoog.
Hollande
De Franse president François Hollande verzet zich tegen te grote kortingen op de Europese agrarische subsidies. Hij is niet bereid tot een compromis tegen elke prijs.
Hollande zei dat donderdag in Brussel voor begin van een nieuwe ronde onderhandelingen over de meerjarenbegroting 2014-2020. Daarbij staat ook de omvang van de landbouwsubsidies ter discussie.
''Als Europa zijn gemeenschappelijk beleid zou opgeven en de landbouwsector zou vergeten, dan zou ik het daar niet mee eens zijn'', benadrukte de president. ''Landbouw is zeer belangrijk voor het verleden, maar ook voor de toekomst van Europa.'' In tegenstelling tot Frankrijk willen landen als Nederland en Groot-Brittannië meer schrappen op het landbouwproject.
Van Rompuy
Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy heeft voor de komende zeven jaar een begroting voor de Europese Unie voorgesteld van in totaal 972 miljard euro, 21 miljard minder dan het budget voor de jaren 2007-2013.
Hoewel Van Rompuy in absolute getallen wil bezuinigen op het budget, in lijn met de wens van diverse Europese regeringsleiders, onder wie de Britse premier David Cameron, wordt voor sommige projecten meer geld uitgetrokken.
Daarbij moet onder andere gedacht worden aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid, het investeren in onderzoek en ontwikkeling en onderwijs en innovatie, zei een zegsman.
EU Top
De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie komen in Brussel bijeen om te praten over de meerjarenbegroting van de EU voor 2014-2020.
De top begint omstreeks 17.30 uur. Voorafgaand aan dat overleg hebben verscheidene leiders onderling apart overleg.
Lees ook: Vijf vragen over de Europese begroting