DEN HAAG - De afgelopen dagen hebben zich al 49 partijen gemeld die bij de Raad van State in beroep gaan tegen het onteigeningsbeluit van de Nederlandse staat.

De hoogste bestuursrechter houdt volgende week vrijdag een rechtszitting over de nationalisatie van SNS Reaal.

Het gaat vooral om gedupeerde beleggers uit binnen- en buitenland, meldde de Raad van State donderdag.

De raad zal toetsen of minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in redelijkheid tot zijn besluit heeft kunnen komen, vertelt een woordvoerster. Dat wil zeggen: was de minister juridisch bevoegd tot de nationalisatie? En heeft hij op de juiste wijze gebruikgemaakt van zijn bevoegdheid?

Dijsselbloem beroept zich er op dat de nationalisatie noodzakelijk was, omdat de bank anders failliet was gegaan.Hij besloot alle aandeelhouders op basis van de interventiewet te onteigenen.

Achtergestelde leningen

Ook eigenaren van achtergestelde leningen zijn hun geld kwijt, maar zij waren dat ook geweest als SNS failliet was gegaan. Zij hebben bewust risico's genomen, zei de minister vrijdag.

Beroepschriften tegen het besluit kunnen nog tot en met maandag bij de Raad van State worden ingediend. Volgens de wet moet de Raad vervolgens voor het einde van de maand uitspraak doen. Die uitspraak is bindend.