WIESBADEN - De hoeveelheid goederen en vracht die vorig jaar in Duitsland werd getransporteerd, is met 2,2 procent gedaald tot bijna 4,3 miljard ton vergeleken met 2011.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers die donderdag werden gepubliceerd door het Duitse federale bureau voor de statistiek.

Via de weg werd vorig jaar 3,3 miljard ton aan goederen vervoerd, een daling van 2,7 procent. Over het spoor ging 365 miljoen ton, eveneens 2,7 procent minder dan een jaar eerder. Ook de hoeveelheid vracht via de lucht en de binnenscheepvaart ging omlaag. Bij de zeevaart en het transport via oliepijpleidingen was wel groei te zien.

In de voorgaande 2 jaar was nog sprake van groei van het vrachtvolume in de grootste economie van Europa. In 2011 werd 4,38 miljard ton vervoerd. Het goederenvervoer in Duitsland bereikte in 2008 een recordniveau van 4,5 miljard ton.

Industrie

De Duitse industrie is in december weer wat opgekrabbeld met een productiegroei van 0,3 procent op maandbasis, zo blijkt uit cijfers die het Duitse ministerie van Economische Zaken donderdag bekendmaakte.

In november was volgens een nieuwe schatting nog sprake van een krimp van 0,2 procent. Volgens ING-econoom Carsten Brzeski geeft het cijfer over december aan dat de afzwakking van de Duitse economie ten einde is gekomen en dat de vooruitzichten voor de Duitse economie weer verbeteren.

Woensdag werd bekend dat de Duitse fabrieksorders in december met 0,8 procent zijn toegenomen, na een krimp van 1,8 procent een maand eerder.