MADRID- De onrust rond de Spaanse premier Mariano Rajoy zorgt voor hogere rentes op Spaanse staatsleningen.

Donderdag moest de Spaanse overheid een hogere rente bieden om langlopende leningen aan de man te brengen dan bij vergelijkbare veilingen vorige maand.

Spanje bracht leningen met looptijden van 3, 5 en 16 jaar op de markt. De rente over de langste lening liep op tot 5,79 procent, tegen 5,56 procent bij de vorige veiling. Het gemiddelde rendement op de 5-jarige lening ging van 3,77 naar 4,12 procent. Bij de kortste lening moest een rente van 2,82 procent worden geboden, terwijl bij de vorige veiling nog een rendement van 2,48 procent werd geaccepteerd.

Veilingen

De opbrengst van de veilingen lag met 4,6 miljard euro wel hoger dan verwacht. Spanje had vooraf aangegeven 4,5 miljard euro te willen lenen. De vraag naar de leningen was ruim twee keer groter dan het aanbod.

De rente op Spaanse obligaties is de afgelopen week na enkele rustige maanden weer opgelopen. De zorgen over de financiële toekomst van het land lopen op doordat premier Rajoy in opspraak is geraakt door beschuldigingen van corruptie.

Rajoy

Vorige week meldden Spaanse media dat Rajoy en andere prominenten van zijn Partido Popular (PP) zwart geld hebben aangenomen. Rajoy heeft de beschuldigingen met klem tegengesproken en heeft beloofd al zijn belastingaangiftes te openbaren om de aantijgingen de kop in te drukken.

Ook de rente op Italiaanse obligaties zit weer in de lift. In de aanloop naar de verkiezingen van eind deze maand nemen de zorgen over de mogelijke terugkeer van ex-premier Silvio Berlusconi aan de top van de Italiaanse politiek toe.

Die zorgen voeden de onzekerheid over de financiële toekomst van het land, waardoor beleggers hogere rentes eisen op Italiaans staatspapier. De afgelopen dagen klom het rendement op 10-jarige Italiaanse obligaties tot 4,6 procent. Dat is het hoogste niveau sinds medio december.