AMSTERDAM - De bekende miljardair en filantroop George Soros vindt dat Nederland een Europees wetsvoorstel voor meer transparantie in de energiesector uitkleedt.

Daardoor dreigt het voorstel 'tandeloos' te worden. Dat stelt de Amerikaan donderdag in een interview in Het Financieele Dagblad.

De Europese Unie is bezig met wetgeving om energiebedrijven inzicht te laten geven in het geld dat zij aan overheden betalen.

Daarmee moet voor burgers in grondstofrijke landen duidelijk worden hoeveel geld hun overheid binnenkrijgt, zodat het 'niet wordt verkwist aan corruptie en wanbeheer, wat helaas zo vaak het geval is', stelt Soros. Ook zou voor investeerders duidelijker moeten worden waar een bedrijf zijn geld aan uitgeeft.

Soros stelt echter dat Nederland probeert om de Europese wetgeving te verwateren. "Ik heb geen bewijs dat Nederland de oliebedrijven en Shell vertegenwoordigt. Het is alleen wel zo dat de argumenten van Nederland precies dezelfde zijn als die van de olielobby, waaronder Shell", stelt de bekende investeerder in de krant.

Voorstander

Shell stelt in de krant een voorstander van transparantie te zijn, maar zegt dat sommige landen openheid over de geldstromen juist verbieden. Als Europa de openheid afdwingt, worden bedrijven gedwongen om sowieso een wet te breken.

Soros stelt echter dat het een slecht idee is om uitzonderingsmogelijkheden voor dergelijke landen te maken. "De maas in de wet die zou worden gecreëerd door uitzonderingen toe te staan, zou ondoorzichtige regimes er alleen maar toe aanzetten geheimhoudingswetten aan te nemen."

Het kabinet buigt zich vrijdag over de kwestie, in de ministerraad.