AMSTERDAM - De regio Amsterdam blijft grote aantrekkingskracht uitoefenen op buitenlandse bedrijven.

Het afgelopen jaar hebben 126 nieuwe buitenlandse bedrijven zich in de regio gevestigd. Samen zijn ze goed voor 1344 arbeidsplaatsen.

De toename van het aantal buitenlandse bedrijven en het aantal banen is groter dan voorgaande jaren. Dit blijkt uit cijfers die Amsterdam Inbusiness donderdag bekendmaakte.

Dit is de marketing- en acquisitieorganisatie van de gemeenten Amsterdam, Almere, Amstelveen en Haarlemmermeer. De meeste nieuwkomers zijn actief in de ICT-sector, de creatieve industrie en de zakelijke dienstverlening.

Deuren sluiten

Als gevolg van de economische crisis hebben enkele tientallen bedrijven die al in de regio waren gevestigd de deuren moeten sluiten, waaronder 15 bedrijven met meer dan 20 werknemers.

Op dit moment telt de regio Amsterdam 2000 buitenlandse bedrijven, die goed zijn voor 15 procent van de totale werkgelegenheid. Uitbreiding bij 11 bedrijven die er al gevestigd waren, zorgde voor een groei van 600 nieuwe arbeidsplaatsen.

Banen

''Deze banen zijn belangrijk in lastige tijden. Door de crisis gaan bedrijven failliet en verliezen mensen hun baan. Dat we in de Amsterdamse regio bedrijven blijven aantrekken en vast weten te houden, geeft vertrouwen voor de toekomst. We doen er de komende jaren nog een schepje bovenop'', liet wethouder Carolien Gehrels van Economische Zaken weten.

Ze verwacht dat de concurrentie met andere Europese steden alleen maar heftiger wordt.

Bedrijven die binnen Nederland naar de metropoolregio verhuisden zijn onder meer Cargill, Crocs, Peugeot/Citroën, Douwe Egberts en American Medical.

San Francisco

Het overgrote deel van de nieuwe bedrijven is afkomstig uit Noord-Amerika: 52 in totaal, daarna volgt Europa. De groei van het aantal bedrijven uit Azië liep in 2012 iets terug ten opzichte van 2011.

Van de bedrijven uit Amerika, komen de meesten die zich vestigen in Amsterdam uit de omgeving van San Francisco. De stad staat vooral bekend om haar techregio Sillicon Valley, een broedplaats voor (jonge) bedrijven zoals Facebook en Google. 


Carolien Gehrels, wethouder Economische Zaken in Amsterdam, verklaart in het Financieele Dagblad dat "de regio, Silicon Valley, heel erg naar Amsterdam kijkt." Er zijn volgens haar veel jonge mensen en veel bedrijven uit de ICT en de creatieve sector. "Die weten dat het internet hier supersnel is en dat Amsterdam de op twee na meeste twitterende stad is."