UTRECHT - Ter ere van de aanstaande troonswisseling komen er volgende week speciale 2-euromunten in circulatie, waarop zowel koningin Beatrix als aanstaand koning Willem-Alexander staan afgebeeld.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën sloeg woensdag in het historisch Muntgebouw in Utrecht de eerste exemplaren.

Op de bijzondere munt is het portret van Beatrix op de voorgrond weergegeven. De oplage van het geldstuk, dat in alle Eurolanden een wettig betaalmiddel is, bedraagt 20 miljoen stuks.

Met deze zogenoemde 'dubbele kop' geeft de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) een vervolg aan de muntuitgifte in 1980, toen bij de troonswisseling van koningin Juliana en Beatrix ook munten met dubbelportret werden geslagen. Ook toen werd Beatrix op de voorgrond afgebeeld.

Betaalmiddel

Deze speciale munten waren officiële betaalmiddelen en werden uitgegeven ter overbrugging van de periode voor het verschijnen van de nieuwe guldenmunten met het portret van koningin Beatrix.

Begin 2014 zullen vermoedelijk de eerste euromunten verschijnen waar Willem-Alexander alleen op staat geportretteerd. Op de voorzijde van nagenoeg alle Nederlandse munten prijkt al sinds het ontstaan van het Koninkrijk een ‘en profil’ portret van de regerend vorst of vorstin.

Als de traditie wordt gevolgd, zal koning Willem-Alexander op de toekomstige munt naar rechts kijken. Zijn voorganger Beatrix staat, zowel op de euro als op de gulden, altijd met haar gezicht naar links afgebeeld.

Muntenhandel

''De troonsafstand is geweldig voor de muntenhandel", zegt Johan de Ruiter van Verzamelaarsmarkt.nl.

Volgens De Ruiter zal elke verzamelaar zijn hand willen leggen de nieuwe dubbelkop. Maar nu het portret van Willem-Alexander dat van Beatrix zal vervangen op de muntstukken, wordt het lastiger om de munten met het aftredend staatshoofd te pakken te krijgen.

''We zien een enorme piek in de verkoop van munten met Beatrix erop. Veel verzamelaars, maar ook 'gewone mensen', zijn bezig hun collectie compleet te maken. Van sommige munten, zoals speciaal uitgegeven 5 of 10 euromunten, is de oplage helemaal zo groot niet, dus ze moeten nu toeslaan.''

Volgens De Ruiter was hetzelfde zichtbaar na de abdicatie van Juliana. ''In 1980 was het echt onvoorstelbaar. Binnen een paar weken waren een aantal munten uitverkocht.''