BERLIJN - Het Duitse kabinet heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat voorziet in het straffen van managers en directeuren bij banken die zich niet aan nieuwe regelgeving houden.

Beleidsmakers bij banken kunnen een maximale gevangenisstraf van 5 jaar tegemoetzien en een boete die kan oplopen tot 11 miljoen euro.

De nieuwe regelgeving behelst een splitsing van enkele grote banken in een consumenten- en een zakelijke tak.

Bondskanselier Angela Merkel en haar ministers willen vooral het zogeheten handelen voor eigen rekening afscheiden van de spaartegoeden. Die worden nu nog door banken gebruikt om mee te beleggen.

Hedgefondsen

Ook garanties aan hedgefondsen en de computergestuurde handel op effectenbeurzen moeten los staan van de consumententak. De beoogde splitsing gaat 'automatisch' in zodra er in deze activiteiten meer dan 100 miljard euro omgaat.

Volgens minister van Financiën Wolfgang Schäuble treft het plan, op basis van de cijfers over 2011, tien tot twaalf Duitse banken. Hij voegde toe te hopen dat het wetsvoorstel in juni door het parlement is aangenomen.

Financieel centrum

Het Bundesverband deutscher Banken (BdB) vindt dat het kabinet met het wetsvoorstel het verkeerde pad is ingeslagen. ''Er is geen bewijs dat een splitsing leidt tot meer stabiliteit op de financiële markten'', motiveert president Andreas Schmitz van de bankassociatie.

''Het wetsontwerp verzwakt de positie van Duitsland als financieel centrum en het bewezen bankmodel op diverse manieren. Het is vooral ingegeven door de verkiezingen later dit jaar.''

Merkels politieke tegenstrever, Peer Steinbrück (SPD), pleitte maanden geleden al voor het beschermen van spaartegoeden tegen de risicovolle handelsactiviteiten en liet weten het wetsvoorstel ontoereikend te vinden.

Lees ook het dossier schuldencrisis