AMSTERDAM - Spyker Automobielen gaat volgende maand, in mei 2004, naar de beurs in Amsterdam. "We zijn de precieze datum nog aan het vaststellen", zegt CEO Victor Muller donderdag tegen Dow Jones Nieuwsdienst, vanaf een beurs voor exclusieve auto's in Monaco.

Met de uitspraak preciseert hij de eerdere verwachting van een beursgang in het tweede kwartaal. Muller wil nog niets zeggen over de financiele details zoals uitgifteprijs en beoogde opbrengst van de beursgang. De beursgang van Spyker wordt de eerste sinds lange tijd van een Nederlands bedrijf.

Eerder zei Muller dat voor hem vergroting van de geloofwaardigheid van zijn bedrijf de essentie is van de beursgang. Veel kleine fabrikanten van exclusieve auto's hebben het niet gered door problemen met ofwel management ofwel financiering. "Wij willen met de beursgang aan onze leveranciers en afnemers bewijzen dat we een goed draaiend bedrijf zijn", aldus Muller.

Geld ophalen is niet Mullers belangrijkste doel: "dat kan ook op andere manieren". De opbrengst van de beursgang zal worden aangewend voor uitbreiding van de productiecapaciteit van het bedrijf en de financiering van het raceprogramma dat sinds twee jaar loopt.