STUTTGART - DaimlerChrysler heeft vrijdag Japan geschokt met het besluit uit zijn partner Mitsubishi Motors te stappen. Het Duits-Amerikaanse concern staakt de financiering van de Japanse autofabrikant en gaat op zoek naar een koper voor zijn belang van 37 procent.

DaimlerChrysler stapte vier jaar geleden in Mitsubishi. Topman Jürgen Schrempp kondigde toen met trots aan dat de zon nooit meer onder zou gaan bij zijn autoconcern.

Het bleek echter geen gelukkige aankoop. Mitsubishi is de enige Japanse autofabrikant die nog verlies lijdt. De verliezen liepen de afgelopen tijd zo hoog op dat de aandeelhouders van het concern onderhandelden over een reddingsplan. DaimlerChrysler heeft nu in een verklaring laten weten dat het geen acceptabel akkoord heeft kunnen bereiken met de andere aandeelhouders.

De toekomst van Mitsubishi is door het abrupte besluit van DaimlerChrysler hoogst onzeker geworden. Het aandeel Mitsubishi Motors verloor op de beurs in Tokio een kwart van zijn waarde. Andere Mitsubishi-bedrijven, zoals Mitsubishi Tokyo Financial Group, Mitsubishi Corporation en Mitsubishi Heavy Industries, daalden scherp.

De drie bovengenoemde Mitsubishi-bedrijven hebben toegezegd om hun zusterconcern te blijven steunen. Gezamenlijk bezitten zij 23 procent van het aandelenkapitaal.

DaimlerChrysler en Mitsubishi zijn samen eigenaar van NedCar in Born. Wat de gevolgen voor deze activiteiten zijn, is nog onduidelijk. In Born worden Smarts gemaakt.