HILVERSUM - Een op de zes schilders en tapijt- en parketleggers gebruikt nog steeds verf, lak en oplosmiddelen die al jaren zijn verboden. Dat blijkt uit onderzoek van de Arbeidsinspectie bij zeshonderd bedrijven.

De verboden middelen kunnen de chronische hersenaandoening OPS veroorzaken. De 'schildersziekte' OPS (organisch psychosyndroom) is een ernstige, vaak onherstelbare aandoening van het zenuwstelsel. De Arbeidsinspectie maakt zich grote zorgen over het blijvende gebruik van de gevaarlijke middelen.

Geheugenverlies

"Mensen hebben last van geheugenverlies en krijgen enorme concentratieproblemen", aldus projectleider Jan Boer vrijdag in het NOS Radio 1 Journaal.

Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer. De Arbeidsinspectie legde negentien van de zeshonderd bezochte bedrijven stil en deelde 39 boetes uit. Twee jaar geleden was nog een kwart van de bedrijven in overtreding.

Het gebruik van de gevaarlijke middelen is sinds 2000 verboden. De gebruikers menen dat er geen goede alternatieven bestaan. De Arbeidsinspectie bestrijdt dat.