AMSTERDAM - Hoewel Nederlanders zichzelf nog altijd als echte ondernemers zien, blijkt uit internationaal onderzoek dat er maar weinig ondernemersdurf is onder Nederlanders. In Angelsaksische landen worden meer bedrijven opgericht en wordt er meer in het midden- en klein bedrijf geïnvesteerd.

Uit de Global Entrepeneurship Monitor blijkt dat twee op de drie Nederlanders het starten van een eigen bedrijf een goede carrièrestap vindt. Mensen die een eigen bedrijf tot een succes maken staan in hoog aanzien. Maar in Nederland worden steeds minder bedrijven opgericht en zakt weg op de landenindex van de monitor. Van alle onderzochte landen doen alleen Frankrijk en Italië het slechter.

Nederlanders durven ook niet echt te investeren in kleine bedrijven. Maar 1,3 procent van de Nederlanders is bereid tot het zogenaamde 'informal investment', het investeren in bedrijven van familie of kennissen. In Amerika en Nieuw-Zeeland is dat 5 procent.

De onderzoekers van EIM, dat het Nederlandse deel van de monitor heeft uitgevoerd, denkt dat het slechte ondernemerschap in Nederland deels cultureel bepaald is, deels door de slechte economische conjunctuur en deels door regelgeving van de overheid.