AMSTERDAM - De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres dinsdag gemaand tot het snel aannemen van een klein pakket aan bezuinigingen en belastinghervormingen.

Deze moeten tijdelijk in de plaats komen van de automatische bezuinigingen die 1 maart zouden ingaan. Dat heeft de president dinsdagmiddag (19.15 uur Nederlandse tijd) gezegd in een verklaring.

Daarmee hoopt Obama dat er meer tijd is voor de onderhandelingen over een groter pakket bezuinigingen.

Wat hem betreft komt er een goede balans tussen bezuinigingen en belastinghervormingen. "Ik wil benadrukken dat gesprekken daarover nog steeds op tafel liggen", aldus Obama.

Maar dat het Congres er voor 1 maart niet uit lijkt te komen, mag wat de president betreft geen gevolgen hebben "voor al die mensen die een baan zoeken". Daarom hoopt hij dat er met een kleiner pakket maatregelen in elk geval vast iets bezuinigd kan worden.

Obama zei verder nogmaals dat hij niets ziet in bezuinigen op zaken als onderwijs en nationale veiligheid. "Dat kost ons banen en vertraagt ons economisch herstel."

Fiscal cliff

De president ondertekende begin dit jaar na veel politiek gesteggel een wetsvoorstel om de 'fiscal cliff' af te wenden. Deze deal loopt tot eind februari.

Als onderdeel daarvan werd het ingaan van een pakket bezuinigingsmaatregelen van ongeveer 85 miljard dollar al uitgesteld van 2 januari naar 1 maart. Vervolgens zal per 1 oktober de komende 8 jaar ongeveer 110 miljard dollar per jaar bezuinigd moeten worden.

De begrotingsdeal voorziet in hogere belastingtarieven voor huishoudens met een inkomen van boven de 450.000 dollar per jaar. De middeninkomens kunnen daardoor worden ontzien.

Geen verhogingen

Maar afgelopen zondag zei Obama nog tegen de Amerikaanse nieuwszender CBS dat belastingverhogingen op dit moment niet aan de orde zijn.

Het genereren van extra inkomsten en reduceren van de uitgaven zou volgens Obama beter "op een geleidelijke manier" gedaan kunnen worden, "zodat het geen enorme impact heeft''.