BRUSSEL - EU-president Herman van Rompuy wil een meerjarenbegroting voor de Europese Unie van bescheidenheid.

Dat schrijft hij in een dinsdag gepubliceerde boodschap voorafgaande aan de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU donderdag en vrijdag. Op de agenda van dat overleg staat onder meer de EU-begroting voor de periode 2014-2020.

De nieuwe begroting moet ''passend zijn aan de bezuinigingsmaatregelen van de EU-lidstaten'', aldus Van Rompuy. Dat is waarom er, voor de eerste keer ooit, sprake zal zijn van een verlaging van de begroting ten opzichte van het vorige meerjarig financieel kader, schrijft de EU-president.

Om tot overeenstemming te komen zullen álle leiders bereid moeten zijn om compromissen te sluiten en keuzes te maken, aldus Van Rompuy. ''Zoals we deden tijdens de crisis in de eurozone.''

Begroting

Begrotingsgesprekken zijn altijd moeilijk en langdradig. Bovendien kunnen ze ''voor de buitenwacht en soms ook voor de insiders wat chaotisch overkomen'', aldus Van Rompuy. Maar de leiders moeten niet verdwalen in kleine details en daardoor het grote plaatje uit het oog verliezen.

Bovendien wijst Van Rompuy, die het overleg zal voorzitten, erop dat er na een akkoord tussen de leiders er ook nog onderhandeld moet worden met het Europees Parlement (EP). ''Hier moeten we ook bereid zijn om compromissen te sluiten. Dat is hoe Europa werkt.''

Plannen

De voorzitter van het EP, Martin Schulz, heeft al gedreigd met een nee-stem als het eindakkoord te veel afwijkt van de oorspronkelijke plannen.

Van Rompuy wil ook ''enkele miljarden'' vrijmaken voor een nieuw project om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Daarnaast moet de begroting de aanjager van groei en banen zijn in de toekomst. Er moet meer geld gaan naar onderzoek en innovatie, aldus Van Rompuy.

Vijf vragen over de Europese begroting