DEN HAAG - Tilburg moet stoppen met de koopzondagen in de gemeente. Het college van beroep voor het bedrijfsleven heeft dat geoordeeld in een zaak die was aangespannen door bijna 150 zelfstandige winkeliers.

Tilburg heeft volgens de rechter, behalve de jaarlijkse kermis, niet genoeg toeristische voorzieningen om 52 koopzondagen per jaar toe te staan. 

''Naast de Tilburgse kermis resteren in Tilburg niet veel meer dan de gebruikelijke culturele voorzieningen'', staat in de uitspraak.

De kleine winkeliers zeggen dat zij de dupe worden omdat zij moeilijk zeven dagen per week open kunnen zijn.

Dicht

De Stichting tegen Verruiming Zondagopenstelling die de zaak mee aanspande zegt dat de winkels in Tilburg aanstaande zondag al dicht moeten blijven. De advocaat van de stichting zal de gemeente sommeren erop toe te zien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Stichtingvoorzitter Henry Konijn noemt de gerechtelijke uitspraak een steun in de rug van de kleine winkeliers. "Dit is weer het bewijs dat de besluitvorming over koopzondagen niet overgelaten kan worden aan de gemeenteraad die de belangen van het grootwinkelbedrijf en de supermarkten in de regel het zwaarst laat wegen", aldus Konijn.

De gemeente Tilburg heeft nog niet gereageerd.