Ongeveer een miljoen vakantiegangers moeten nog 7,40 euro betalen

DE MEERN - Een miljoen Nederlandse vakantiegangers, dat hun vakantie voor dit jaar al boekte, krijgt een naheffing van 7,40 euro in de bus. Dat heeft reisorganisatie ANVR

Van dat bedrag gaat 4,40 euro naar de luchthaven Schiphol. "Dat is de veiligheidstoeslag inclusief de winstmarge die Schiphol daarop legt", aldus een woordvoerster. Schiphol int vanaf 1 april de zogenoemde Airport Security Charge. Verder rekenen de reisbureaus en touroperators 3 euro voor administratieve kosten. "Dat is een tegemoetkoming in de kosten die we moeten maken."

Netelenbos

De reisorganisatie heeft er bij minister Netelenbos (Verkeer) voor gepleit de heffing niet in te voeren. Dat verzoek is niet gehonoreerd. De veiligheidsheffing stond nog niet in de reisgidsen vermeld. Ook heeft het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen de luchthaven Schiphol gevraagd de heffing vertraagd in te voeren, maar ook dat heeft niet mogen baten.

Verder zegt het ANVR dat met Schiphol was afgesproken dat de reisbranche een half jaar voordat een toeslag ingaat, geïnformeerd zou worden over de exacte hoogte daarvan. "Wij zijn verbolgen over het feit dat Schiphol zich daar niet aan gehouden heeft", aldus het ANVR. "We zullen dan ook een bezwaarschrift indienen en ons beraden op verdere juridische stappen."