AMSTERDAM - Het bedrijfsresultaat van textielproducent Ten Cate is in het eerste kwartaal gedaald. Dat kwam door het trage begin van de verkopen. Het beeld voor het gehele jaar blijft positief.

Ten Cate, producent van kunstgras en geavanceerde textielen, maakte woensdag een nettowinst bekend van 3,6 miljoen euro, tegen ,9 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. In de hogere winst is een boekwinst opgenomen van 1,7 miljoen voor de verkoop van het belang in Schwabenvlies.

De omzet daalde met 4,7 procent als gevolg van de zwakke Amerikaanse dollar. Autonoom steeg de omzet met 2,4 procent waardoor deze uitkwam op 130 miljoen dollar, tegen 133 miljoen in de eerste drie maanden van 2003.

Door de oorlog in Irak ziet Ten Cate een "extreem grote" vraag naar grondstoffen voor antiballistische producten, zoals kogelvrije vesten. Maar Ten Cate kon daarvan nog niet genoeg profiteren omdat grondstoffen moeilijk te verkrijgen zijn. In het tweede kwartaal zal dat beter gaan, wanneer het bedrijf voor het Amerikaanse leger kan gaan produceren.

Ten Cate doet nog geen uitspraak over de verwachte winst dit jaar. Het vermeldt wel uit te gaan van een positieve groei van de autonome omzet.