AMSTERDAM - Philips bereidt de beursgang voor van het Amerikaanse Navteq, dat is gespecialiseerd in navigatietechnologie. Dat heeft het technologieconcern dindagavond bekendgemaakt. Philips heeft een aandelenbelang van circa 83 procent in Navteq.

Naast Philips biedt ook de bedrijfstop van Navteq aandelen aan. Philips becijfert de totale en huidige waarde van het aandelenpakket dat op de markt komt op 500 miljoen dollar. Het Nederlandse concern heeft de intentie om ook na de beursgang een meerderheidsbelang in Navteq te behouden.

Philips en de Navteq-bedrijfstop hebben hun plan ter goedkeuring voorgelegd aan de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. "We verwachten dat het twee tot drie maanden duurt voordat die goedkeuring er komt", zei een woordvoerder van Philips woensdagochtend. "Pas als die er is, nemen we een definitief besluit over de beursgang."

Navteq, voorheen bekend als Navigation Technologies, maakt digitale navigatieproducten voor onder meer auto's, internet en mobiele telefonie. De technologie van het bedrijf wordt gebruikt in het merendeel van de navigatiesystemen in Noord-Amerika en Europa. Er werken ongeveer 1400 mensen. bij Navteq.