AMSTERDAM - Het Holland Financial Centre (HFC) wil snel in gesprek treden met minister Jeroen Dijsselbloem na zijn uitspraken in Buitenhof zondag over de belangengroep voor de financiële sector.

Dit laat een woordvoerster van het HFC weten aan NU.nl. 

De belangengroep vindt dat Dijsselbloem duidelijker moet maken welke knelpunten hij precies ziet. "De ongezonde vervlechting tussen de sector en de toezichthouders waar hij over spreekt, die zien wij niet zo", aldus de woordvoerster.

In het HFC zijn partijen uit de financiële sector, de overheid en toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vertegenwoordigd.

Afstand

Dijsselbloem liet zich hier zondag bijzonder sceptisch over uit. "Waarom hebben we dit soort vermenging van rollen en verantwoordelijkheden?"

"Er moet een gezonde afstand zijn tussen banken en degene die er toezicht op houden. Maar in zo’n club zien we nog de oude vervlechting",  aldus Dijsselbloem.

Ander beeld

Volgens de woordvoerster heeft Dijsselbloem "blijkbaar een ander beeld" bij het HFC dan zijn voorgangers, zoals ook voormalig minister Wouter Bos, die net als de Tweede Kamer juist voorstander was van het HFC tijdens de oprichting in 2007.

"Volgens Bos was het HFC nodig voor een sterkere financiële sector", aldus de woordvoerster. "Als Dijsselbloem het gevoel heeft dat de scheidslijn sindsdien is verschoven, dan horen wij graag hoe precies."

Toren

Volgens de woordvoerster is het HFC juist heel 'vruchtbaar' voor de sector. "Wij horen ook van onze 60 deelnemers dat we heel belangrijk zijn. Iedereen heeft nadrukkelijk de eigen verantwoordelijkheden, maar het HFC is belangrijk om er voor te zorgen dat men niet in de eigen toren gaat zitten."