AMSTERDAM - De nationalisatie van SNS Reaal heeft geen onmiddellijke gevolgen voor de kredietstatus van Nederland.

Dat heeft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) maandag bekendgemaakt. Ondanks de miljarden die Nederland in SNS pompt, behoudt het bij S&P de hoogst haalbare AAA-status, met negatief vooruitzicht.

Een kredietrating is een oordeel over de kredietwaardigheid van de uitgever van een obligatie – in dit geval de Nederlandse staat. Het laat zien hoe groot de kans is dat de verplichtingen van die obligatie zonder problemen worden voldaan. Een lagere kredietbeoordeling leidt er in de regel toe dat een land meer rente moet bieden op staatsobligaties.

Concurrentiekracht

In januari bevestigde de kredietboordelaar al Nederlands hoogste status. Volgens S&P weerspiegelt de AAA-rating voor Nederland de bloeiende, gediversifieerde en competitieve Nederlandse economie en de lange traditie van verstandig en flexibel macro-economisch beleid. De concurrentiekracht van de Nederlandse economie wordt ondersteund door de zeer productieve beroepsbevolking en de zeer goed ontwikkelde infrastructuur, aldus het kredietbureau.

De negatieve outlook hangt volgens S&P samen met de kans op een meer negatieve economische ontwikkeling, door mogelijke druk op de Nederlandse financiële sector, een sterker dan tot dusver voorziene krimp van de binnenlandse vraag en een zwakker economisch klimaat in het buitenland.

Lees ook: Vijf vragen kredietbeoordelaars