BRUSSEL - Vier topbestuurders van de Dexia Bank zijn door de Belgische justitie verdacht van valsheid in geschrifte. De vervalsingen in de jaren negentig leidden ertoe dat klanten minder erfenisrechten hoefden te betalen, meldden de Vlaamse radio-omroep VRT en dagblad De Tijd dinsdag.

Onder de verdachten bevindt zich ook voorzitter François Narmon van de Raad van Bestuur, tevens voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). De Belgische Staat zou door de constructies 100 miljoen euro inkomsten zijn misgelopen. Het geld is inmiddels grotendeels alsnog gevorderd.

Dexia Bank kwam in Nederland eerder in opspraak door omstreden constructies voor aandelenlease. Gedupeerde beleggers hebben hierover rechtszaken aangespannen tegen de bank.

Dexia is in 1996 ontstaan uit een samenwerking tussen Crédit Local de France en het Gemeentekrediet van België. Het bedrijf is genoteerd aan de aandelenbeurzen van Brussel en Parijs. Dexia is een van de grotere banken van Europa, met vestigingen in 25 landen en een omzet van 5,1 miljard euro in 2003.