ARNHEM - Mensen die schade aan hun auto hebben, kiezen er vaker om hun voertuig niet te laten repareren. Ze besteden het geld van de verzekering liever aan andere doeleinden. Dit verschijnsel doet zich vooral voor in Europa en is een gevolg van de verslechterde economie.

Dat bleek dinsdag uit een toelichting van financieel directeur F. Fröhlich van Akzo Nobel op de cijfers over het eerste kwartaal. Het bedrijf merkt een en ander aan de verkopen van lakken en ander materiaal voor autoherstel. Een andere ontwikkeling op dit terrein is het gegeven dat zich minder ongelukken voordoen, aldus Fröhlich.

Nettowinst

Akzo Nobel presenteerde een nettowinst van 133 miljoen euro, 4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet kwam 5 procent lager uit op 3,1 miljard euro. Bij de nettowinst zijn wel eenmalige lasten van 43 miljoen euro inbegrepen, onder meer van een reorganisatie bij de fabriek in de Verenigde Staten. Ook trof het concern voor 28 miljoen dollar schikkingen met producenten van generieke medicijnen. Zonder deze lasten bedraagt de winst 176 miljoen euro tegenover 164 miljoen een jaar eerder.

Akzo Nobel blijft bij de eerder gegeven winstverwachting. De winst voor incidentele lasten komt dit jaar lager uit dan in 2003. Deze bedroeg toen 811 miljoen euro.

De fabricage en verkopen van autolakken en dergelijke is een van de activiteiten die vallen onder de divisie Coatings van Akzo Nobel. In haar geheel bleef deze divisie in de eerste drie maanden van dit jaar door kostenbesparingen en autonome groei op de rails. Het bedrijfsresultaat sprong 17 procent omhoog naar 82 miljoen euro.

Turbulente tijden

De divisie Pharma staat er anders voor. De medicijnenpoot van het concern gaat dit jaar volgens Fröhlich "turbulente tijden" tegemoet. De eerste drie maanden lag de omzet lager door de zwakke dollar. Ook werden er minder medicijnen verkocht. Door flink in de kosten te snijden steeg het bedrijfsresultaat wel, van 141 miljoen naar 155 miljoen euro.

De divisie was de afgelopen jaren de groeimoter van het concern, maar die kwam in 2003 tot stilstand. Organon, dat medicijnen maakt voor de mens, staat zwaar onder druk. De omzet van het antidepressivum Remeron, de voormalige kaskraker, daalde sterk het afgelopen kwartaal. De concurrentie van generieke versies van het middel is enorm, omdat het patent is afgelopen. Akzo Nobel vestigt zijn hoop op nieuwe medicijen die het in ontwikkeling heeft.

Kostenbesparingen

Het bedrijfsresultaat bij de chemiedivisie daalde 4 procent naar miljoen euro. Ook hier speelden kostenbesparingen een belangrijke rol. Akzo heeft daardoor de negatieve valuta-effecten bijna volledig kunnen compenseren.