WASHINGTON - Ontwikkelingslanden beleven dit jaar de sterkste economische groei in twintig jaar. Volgens een rapport van de Wereldbank zal de groei uitkomen op 5,4 procent tegen 4,8 procent in 2003. Opkomende economieën in Azië, zoals China en India, nemen daarvan het belangrijkste deel voor hun rekening.

De Wereldbank waarschuwde maandag wel dat de opkomende economieën zich moeten opmaken voor een hogere rente. Zij moeten vermijden dat ze te veel blootstaan aan kortlopende buitenlandse schulden.

De rente kan al snel oplopen omdat enkele landen grote moeilijkheden hebben om hun handelsbalans op orde te krijgen. De grootste problemen zijn in de Verenigde Staten. De grootste economie ter wereld kampt zowel met een handelstekort als met een overheidstekort van enkele honderden miljarden dollars. Diverse internationale organisaties, waaronder de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de OESO, waarschuwen daarom al enige tijd dat dit zogenoemde tweelingtekort grote gevaren met zich meebrengt voor de wereldeconomie.

De gevaren hebben investeerders nog niet afgeschrikt, zo blijkt uit het rapport 2004 Global Development Finance van de Wereldbank. De totale kapitaalstroom bedroeg vorig jaar 228 miljard dollar, het hoogste niveau sinds 1998, tegen 191 miljard dollar in 2002.

De Wereldbank merkt op dat een belangrijk deel van de investeringen niet naar het armste deel van de Derde Wereld gaat, maar naar landen als China, Rusland, Mexico en Brazilië. "Daar is niets mis mee, maar je moet ook denken aan de andere landen en hun behoeften om infrastructurele projecten te financieren", aldus François Bourguignon, hoofdeconoom van de Wereldbank. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika liep de investeringsbereidheid zelfs terug.