OSS/APELDOORN - De consumentenelektronicaketen De Harense Smid, een 176 jaar oud familiebedrijf uit Oss, neemt 25 Megapool-winkels over. Circa 225 medewerkers van Megapool, dat onlangs failliet ging, krijgen een nieuw arbeidscontract aangeboden. De overname wordt waarschijnlijk nog voor het eind van deze maand afgerond.

Dat hebben De Harense Smid en de curatoren maandag gemeld. De Megapool-winkels gaan verder onder de naam van de nieuwe eigenaar, die het overnamebedrag niet wilde prijsgeven. Binnenkort wordt bekend welke Megapool-filialen het betreft.

De Harense Smid heeft momenteel dertig vestigingen in Nederland en drie filialen in België. Directeur Antoon van Herpen verwacht dat de nieuwe winkels "circa 40 tot 50 procent aan de omzet toevoegen". Hoe hoog de omzet van De Harense Smid nu is, wilde hij echter niet zeggen.

Vacatures

De Harense Smid streeft ernaar de oude Megapool-winkels in de eerste week van mei te openen. In de komende dagen krijgen circa oud-medewerkers een sollicitatiegesprek. De nieuwe eigenaar heeft daarnaast toegezegd toekomstige vacatures, indien mogelijk, in te vullen met ex-personeelsleden van Megapool. "De ervaring leert dat er in de loop van een à twee jaar altijd vacatures ontstaan. Bovendien is het moeilijk om vakbekwaam winkelpersoneel te vinden", zei Van Herpen.

In het akkoord tussen De Harense Smid, de curatoren en de banken is verder een afspraak gemaakt over klanten van Megapool. Consumenten die een aanbetaling hebben gedaan, krijgen de producten tegen de afgesproken voorwaarden geleverd door De Harense Smid. Beide partijen willen klanten ook een oplossing bieden voor de producten die bij Megapool in reparatie zijn gegeven.