VOORBURG - Het winkelend publiek heeft in januari nog meer geld uitgegeven door de stijgende prijzen. In januari stroomde 6,4 procent meer geld in het laatje van de detailhandel dan in dezelfde maand van 2001, terwijl de winkelprijzen met 6 procent stegen. Over heel 2001 stegen de prijzen nog gemiddeld 5,2 procent.

De omzet van de detailhandel groeide in de eerste maand van dit jaar 0,4 procent harder ten opzichte van dezelfde periode in 2001. Het volume van de omzet is wel wat geflatteerd omdat de winkels in januari dit jaar meer dagen open waren, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS

Vooral groenten en fruit zijn in de eerste maand van dit jaar fors duurder geworden in vergelijking met dezelfde periode in 2001. De prijzen van groente stegen gemiddeld 23,6 procent en die van fruit 13,8 procent.

Slechte oogsten

De uitzonderlijk hoge prijsstijgingen bij groente en fruit zijn volgens CBS-onderzoeker P. Mooijman vooral te wijten aan slechte oogsten in Zuid-Europa. Hij zegt daarom te moeten constateren dat de prijsstijgingen een incident lijken. "In februari is de groente ook weer iets goedkoper. De prijsstijgingen nemen dan circa tot 19 procent af."

Voedingsproducten zijn in januari over het algemeen 7,5 procent duurder geworden ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De omzet groeide in de zogenoemde foodsector 9,7 procent. Vooral de supermarkten zagen meer geld binnenstromen en wel 10 procent.

Consumenten zagen tijdens het winkelen in de zogeheten non-foodsector de prijzen gemiddeld met 5 procent toenemen. In deze sector nam de omzet met 4,2 procent toe. De doe-het-zelfzaken en de winkels in consumentenelektronica hebben de omzet het meeste zien groeien, met respectievelijk 11,8 procent en 9,1 procent. Alleen de kledingwinkels zagen hun inkomensten met 3,8 procent teruglopen.