AMSTERDAM - Uitgeverij Wegener heeft haar nettowinst over vorig jaar zien kelderen van 43,5 naar 3,2 miljoen euro. De omzet daalde een half procent naar 973 miljoen euro.

Dat heeft Wegener woensdag bekendgemaakt. Het bedrijfsresultaat voor afschrijving van goodwill en belasting zakte eveneens terug: van 124,8 naar 71,8 miljoen euro. Dat is conform verwachtingen van analisten.

Het krantenconcern verkocht in de tweede helft van 2001 9 procent minder advertenties. De advertentiemarkt trekt dit jaar niet meer aan, verwacht Wegener.

Wegener is de grootste uitgever van regionale dagbladen. De verkoop van kranten leverde 5 procent meer op wegens duurdere abonnementen. Deze extra opbrengst ging grotendeels verloren door een 1,2 procent gedaalde totale oplage, duurder papier, hogere CAO-lonen en toenemende distributiekosten. Bovendien eindigde een groot drukcontract met PCM Uitgevers.

Party

Zeer teleurstellend waren bovendien de inkomsten uit direct marketing (2,7 miljoen euro tegen 7,8 miljoen euro een jaar eerder). Dochter Wegener Suurland, uitgever van gemeentegidsen, maakte ook een slecht jaar door. Het resultaat van Radio 10FM daalde door onzekerheid over het voortbestaan. Alleen Wegeners tijdschriften (waaronder weekblad Party) draaiden goed.

Wegener zet dit jaar noodgedwongen de tering naar de nering. De investeringen blijven ruim onder het niveau van de afschrijvingen. Uit oogpunt van kostenbesparing wordt de drukkerij in Vlissingen in mei gesloten. Verder verwacht Wegener een kostenbesparing door de samenvoeging van de Arnhemse Courant/Gelders Dagblad met De Gelderlander in november vorig jaar.

Het concern verwacht dat het bedrijfsresultaat in de eerste helft van 2002 lager uitpakt dan in het eerste halfjaar van 2001. Pas daarna ontstaat ruimte voor verbetering. Op voorwaarde dat de conjunctuur niet verder verslechtert, verwacht Wegener over geheel een hoger bedrijfsresultaat.