AMSTERDAM - Baggerbedrijf Boskalis heeft over 2001 een nettowinst van 77,7 miljoen euro behaald bij een omzet van 1083 miljoen euro. In vergelijking met het voorgaande jaar stegen winst en omzet met respectievelijk 15 en 13 procent. Dit heeft Boskalis woensdag voorbeurs bekendgemaakt.

Het concern verwacht 2002 te kunnen afsluiten met een stijging van de nettowinst met tussen de 5 en 10 procent. Boskalis baseert zich hierbij op de huidige omvang en samenstelling van de orderportefeuille met een waarde van 1,2 miljard euro.

Ook acht het bedrijf zich goed gepositioneerd op de meeste markten waarop het actief is. Voor de langere termijn handhaaft Boskalis de doelstelling van een gemiddelde winstgroei van 10 procent per jaar.

Het concern draaide goed op de Europese thuismarkt. Vooral in Nederland boekte Boskalis een hogere omzet bij al zijn activiteiten, baggeren maar bijvoorbeeld ook zandwinning. Buiten Europa sprong Mexico eruit. Daar werd een hoog volume gehaald met relatief kleine projecten. Ook de omzet in de Verenigde Staten steeg opnieuw.

Boskalis maakt verder melding van bescheiden prestaties in de thuismarkt Nigeria. De operaties in dit land worden bemoeilijkt door de sociale en politieke onrust. Het concern versterkte zijn positie in het Midden-Oosten door de deelneming van 30 procent in het maritieme bedrijf Archirodon, dat 28 miljoen euro aan de omzet bijdroeg.

Terugblikkend en vooruitkijkend stelt bestuursvoorzitter R. van Gelder in een begeleidende verklaring: "2001 was een prima jaar. Wij zien tal van mogelijkheden in zowel onze thuismarkten als daarbuiten en blijven investeren in mensen, materieel en techniek. Onze toekomst is kansrijk; we zullen de komende jaren het water wit varen."