AMSTERDAM - Voormalig SNS-topman Sjoerd van Keulen trekt zich per direct terug als voorzitter van de Stichting Holland Financial Center.

De organisatie liet zondagavond weten dat Van Keulen ''door de recente gebeurtenissen rond SNS Reaal en de discussie rondom zijn persoon van mening is dat hij geen effectieve bijdrage meer kan leveren in zijn rol als voorzitter van Holland Financial Centre''.

Zijn taken als voorzitter zullen worden waargenomen door de huidige penningmeester Jan Nooitgedagt.

Ontsteld

Sjoerd van Keulen laat het volgende weten in een verklaring: ''Ik heb met ontsteltenis kennis genomen van de ontwikkelingen bij SNS Reaal, uitmondend in een nationalisatie. Dat heeft mij bijzonder geraakt. Ik heb besloten per direct af te treden als voorzitter van het Holland Financial Centre, lid van de Raad van Commissarissen van APG, boegbeeld van het Topsectorenbeleid en vicevoorzitter van het regieorgaan internationale acquisitie & vestigingsklimaat.”

Een woordvoerster van de Stichting Holland Financial Centre benadrukte dat het een beslissing is van Van Keulen zelf. De organisatie heeft geen druk uitgeoefend. Wel is er overleg geweest.

Vastgoedleningen

Van Keulen bracht de bank en verzekeraar in 2006 als bestuursvoorzitter naar de beurs. Met de opbrengst kocht hij het Bouwfonds en de verzekeraars AXA Nederland en Zwitserleven. Het Bouwfonds bleek veel 'giftige' vastgoedleningen te bevatten.

SNS Reaal kreeg in 2008 achthonderd miljoen euro staatssteun. Van Keulen vertrok in 2009. Afgelopen vrijdag werd de bank en verzekeraar genationaliseerd, een kostenpost van zeker 3,7 miljard euro voor de staat.

Politieke druk

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat SNS heeft geblunderd en dat sprake was van mismanagement. PvdA-leider Diederik Samsom zei zondag nog de bonussen van de top van SNS Reaal terug te willen vorderen. De wet die dit mogelijk maakt, ligt echter nog bij de Eerste Kamer.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei zondag in Buitenhof dat het lastig is om Van Keulen juridisch aan te pakken. Hij liet wel doorschemeren dat de oud-topman zijn biezen moest pakken bij het Holland Financial Centre.

Samenwerking

De stichting Holland Financial Centre is een publiek private samenwerking tussen partijen uit de financiële sector, de overheid en de toezichthouders.

Van Keulen zou in mei vertrekken bij Holland Financial Centre. Hij was eind vorig jaar al opgestapt als commissaris bij ING.