Zonder de buitengewone baten die de verkoop van de publiekstijdschriften en de educatieve uitgaven opleverde, daalde het nettoresultaat

AMSTERDAM - De verkoop van de consumententijdschriften heeft het informatieconcern VNU in 2001 een nettowinst opgeleverd van 1 miljard euro. Dat is een stijging van 26 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo maakte de Amsterdamse onderneming woensdag voorbeurs bekend.

Bekijk video

Zonder de buitengewone baten die de verkoop van de bedrijfsonderdelen Consumer Information en Educational Information opleverde, daalde het nettoresultaat echter tot 15 miljoen euro. De netto-omzet groeide in 2001 met 43 procent van 3,4 miljoen tot 4,8 miljoen.

Met de verkoop van tijdschriften als Libelle en Nieuwe Revu aan het Finse Sanoma en de educatieve uitgaven aan investeerder 3i heeft VNU volgens bestuursvoorzitter R. van den Bergh op bevredigende wijze afscheid genomen van de conjunctuurgevoelige activiteiten.

Door het inzakken van de advertentiemarkt moest VNU eind vorig jaar een winstwaarschuwing afgeven. Vooral de snelle economische achteruitgang in de Verenigde Staten veroorzaakte een scherpe terugval van het advertentievolume.

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten moest fiks worden bezuinigd om het sterk afnemend advertentievolume te compenseren. Daarbij werd het aantal werknemers in Amerika aanzienlijk verminderd.

De transformatie van uitgever van dagbladen en tijdschriften naar een onderneming die minder afhankelijk is van conjucturele schommelingen van de economie, is nu afgerond. De verkoop van de tijdschriften en educatieve informatie vormden tezamen met de overname van marktonderzoeker ACNielsen het sluitstuk van de omvorming. De conjunctuurgevoelige activiteiten hebben nu plaatsgemaakt voor een bedrijvigheid die meer recessiebestendig is.

Voor het uitspreken van concrete winstverwachtingen, is het volgens VNU gezien de onzekere economische situatie nog te vroeg.