LONDEN - De kwestie rond de oliereserves van Shell kost een derde bestuurder van het olieconcern de kop. Financieel directeur Judy Boynton legt haar functie neer, zo heeft Shell maandag laten weten.

Eerder dit jaar gaven bestuursvoorzitter Philip Watts en Walter van de Vijver, directeur van de divisie exploratie en productie, hun baan op. In januari moest Shell zijn bewezen voorraden olie en gas 20 procent lager in de boeken zetten. Dat had een vertrouwenscrisis binnen het concern tot gevolg.

De 49-jarige Boynton gold als beschermeling van Watts. Die had haar in 2001 bij het fotografieconcern Polaroid weggehaald. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times waren er altijd al twijfels over haar toekomst bij het olieconcern. Ze had twintig jaar ervaring opgedaan bij het Amerikaanse Amoco, maar Shell haalt maar zelden buitenstaanders binnen voor een hoge functie als die van Boynton.

Shell werkt aan een intern rapport over de kwestie van de olie- en gasreserves. Ingewijden zeggen dat Boynton zich daarbij zeer defensief heeft opgesteld. Ze heeft Samuel Winer, een vooraanstaand advocaat in de effectenwereld, ingeschakeld om haar te vertegenwoordigen, aldus Financial Times.