'Pensioenlast topmanagers vormt groot deel jaarsalaris'

AMSTERDAM - Grote beursgenoteerde bedrijven in Nederland dragen gemiddeld circa 200.000 euro bij aan het pensioen van elk van de leden van hun raden van bestuur. De gemiddelde pensioenlast vormde vorig jaar 38 procent van het jaarsalaris.

De bijdrage die deze bedrijven leveren aan het pensioen van hun topmanagers ligt daarmee drie tot vier keer zo hoog als de werkgeversbijdrage aan het pensioen van de doorsnee werknemer. Dat heeft Het Financieele Dagblad berekend op basis van een inventarisatie van twintig beloningsrapporten die de grootste AEX-fondsen tot nu toe hebben gepubliceerd.

Bij de handelshuizen Hagemeyer en Buhrmann bedroeg de pensioenlast het afgelopen jaar ruim de helft van de salarispost. Bij chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel kwam die bijdrage uit op procent. Bij post- en logistiek bedrijf TPG was de pensioenbijdrage gelijk aan het salaris, zo blijkt uit de maandag gepubliceerde inventarisatie.

De gemiddelde pensioenlasten zijn volgens de zakenkrant zo hoog omdat voor de meeste bestuursleden relatief dure pensioenregelingen zijn getroffen. In veel gevallen gaat het om zogenoemde eindloonregelingen met pensionering op 60- en 62-jarige leeftijd, waarna rond 60 procent van het laatstverdiende loon wordt gegarandeerd.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie