MILAAN - Als centrumrechts eind deze maand de parlementsverkiezingen in Italië wint, krijgen de Italianen binnen luttele weken 4 miljard euro terug van de staat. 

Dit beloofde ex-premier Silvio Berlusconi zondag tijdens een campagnebijeenkomst in Milaan.

De 4 miljard is het bedrag dat vorig jaar aan IMU is geheven, de gehate onroerendgoedbelasting op de hoofdwoning die vorig jaar door het zakenkabinet-Monti is geïntroduceerd om de overheidsfinanciën te saneren.

Dat werd nodig geacht omdat Italië het vertrouwen van de financiële markten dreigde te verliezen.

Glimlachen

''De woning is heilig!'', riep Berlusconi voor een juichende menigte aanhangers. ''De Italiaanse gezinnen zullen voor het eerst glimlachen als zij een brief van de belastingdienst krijgen.''

De centrumlinkse PD onder leiding van de oud-communist Pier Luigi Bersani is koploper in de opiniepeilingen, maar de centrumrechtse PDL van Berlusconi is de afgelopen weken langzaam opgeklommen.

Beloftes

De krant La Stampa zette zondagmiddag een lange lijst op zijn website van belastingverlagingen die Berlusconi de afgelopen 20 jaar tijdens verkiezingscampagnes heeft beloofd en nooit heeft waargemaakt. Premier Mario Monti zei dan ook in een reactie: ''Berlusconi heeft zijn beloftes nooit gehouden.''

De PD reageerde bij monde van haar fractievoorzitster in de Senaat, Anna Finocchiaro: ''De gebruikelijke leugens, de Italianen geloven het niet meer.''

Feit blijft echter dat Berlusconi de belangrijkste commerciële tv-stations van Italië en tal van kranten bezit. Kritische geluiden over de grote baas zijn in die media schaars en veel Italiaanse kiezers gebruiken geen andere nieuwsbronnen.

Belastingfraudeur

Als centrumrechts de verkiezingen in Italië wint, belooft Berlusconi amnestie voor belastingfraudeurs, aldus Italiaanse media.

De mediamagnaat is zelf belastingfraudeur. Berlusconi werd vorig jaar in eerste aanleg tot 4 jaar cel veroordeeld in het Mediaset-proces. Belastingontduiking is een soort nationale sport in Italië: elk jaar wordt er naar schatting 100 miljard euro aan verschuldigde belasting niet afgedragen.

In Italië is er sinds 1973 vijf keer een zogeheten condono fiscale geweest. Belastingfraudeurs konden toen strafvervolging afkopen door alsnog te betalen, maar dan een gereduceerd bedrag. Opeenvolgende ministers van Financiën haalden zo meer dan 100 miljard euro op, maar centrumlinks vind die regelingen immoreel, want de eerlijke burger betaalt meer dan de fraudeur.

''Ik ben in dezen altijd tegengewerkt door links'', aldus Berlusconi maandag. ''Als ik de meerderheid krijg, wordt het gedaan.''