DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) denkt dat het moeilijk is oud-topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal juridisch aan te pakken. 

Wel vindt hij dat Van Keulen er goed aan doet zijn functie van voorzitter van Holland Finance Centre op te geven. Dijsselbloem zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof.

Het terugvorderen van bonussen die de voormalige SNS-top heeft ontvangen, is volgens de minister nog niet zo makkelijk. Een wetsvoorstel waarmee dat zou kunnen, moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen.

PvdA-leider Diederik Samsom zei eerder dat de overheid alle mogelijkheden moet onderzoeken om de bonussen terug te vorderen. Hij noemde daarbij ook het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt bonussen terug te halen waarvan de uitkering in redelijkheid niet te rechtvaardigen is.Maar daartoe dient dit eerst door de Senaat te worden aangenomen, onderstreepte Dijsselbloem.

Van Keulen leidde SNS Reaal ten tijde van de overname van de vastgoedtak, die de problemen bij de bank heeft veroorzaakt. Sinds 2008 zijn bij SNS geen bonussen meer uitgekeerd.

Verweven

Volgens Dijsselbloem waren de bedrijfstakken van SNS Reaal te veel met elkaar verweven. Daardoor was het nationaliseren van de gehele bank onvermijdelijk. Dijsselbloem pleit ervoor het makkelijker te maken banken 'uit elkaar te trekken'.

De holding, verzekeringspoot en bankenpoot waren al jaren te veel met elkaar verweven. "Dat had jaren geleden al uit elkaar getrokken moeten worden. Daardoor hebben we nu een compleet concern moeten redden dat totaal met elkaar verweven was", aldus de minister.

De interventiewet, waarmee de overheid kan ingrijpen bij banken met problemen, moet ook worden aangepast, vindt Dijsselbloem. Zo zou het eerder mogelijk moeten worden om in te grijpen in de holding.

Bijdrage

De PvdA-bewindsman rekende verder voor dat banken nog duurder uit geweest zouden zijn geweest als hij ze geen bijdrage van 1 miljard euro had gevraagd bij de nationalisatie van SNS Reaal.

De banken zouden dan de spaarders bij SNS schadeloos hebben moeten stellen volgens het depositogarantiestelsel. Hun kosten zouden dan op 5 miljard euro zijn uitgekomen.

Dijsselbloem gaat de nationalisatie van SNS nog evalueren. Daarbij komt ook de rol van De Nederlandsche Bank aan de orde. Volgens de minister is in het toezicht van DNB sinds het uitbreken van de financiële crisis veel verbeterd. Er is veel meer sprake van 'een gezonde afstand' van de financiële sector, zei hij.