HILVERSUM - De bonussen die de KLM-top in het vooruitzicht zijn gesteld na de overname door Air France zijn te hoog, vindt minister Zalm (Financiën). Hij pleitte zondag in het tv-programma Buitenhof voor versobering. "De bonussen zijn wel erg royaal.''

De staat heeft een beperkt aandeel in KLM. De vertegenwoordiger van Zalm zal maandag tijdens de aandeelhoudersvergadering van de vliegmaatschappij aandringen op lagere beloningen voor de KLM-top. De vakcentrale CNV en de CNV Bedrijvenbond hadden de minister daar vrijdag al om gevraagd, maar die wilde dat toen nog niet toezeggen. "Ik wil rekening houden met maatschappelijk ongenoegen over exorbitante beloningen'', zei Zalm zondag.

De vakbonden zijn woedend over de bonus die de KLM-top krijgt als er bepaalde kostenbesparingen zijn behaald na de overname door Air France. In het eerste jaar na de transactie ontvangen ze een bonus van 20 procent van het volledige salaris, het tweede jaar 30 procent en in het derde jaar 50 procent. KLM zit middenin een reorganisatie waardoor 4500 banen verdwijnen.

De bonden en de ondernemingsraad van KLM dreigen met prikacties als de raad van bestuur niet voor maandagochtend afziet van de extraatjes. Een woordvoerder van de KLM liet zondag weten dat de directie zich nog beraadt op de eis van de bonden. De luchtvaartmaatschappij wilde niet reageren op het standpunt van Zalm, maar hij is "van harte welkom'' op de aandeelhoudersvergadering, aldus de zegsman.