UTRECHT - Premier Balkenende of minister De Geus van Sociale Zaken moet de sociale partners (werkgevers en werknemers) "op zeer korte termijn" uitnodigen voor een gesprek. Dat heeft voorzitter Terpstra van de vakcentrale CNV zaterdag gezegd. "Het kabinet moet een signaal afgeven dat het bereid is de grenzen van het mogelijke te verkennen in de discussie over het vroegpensioen."

"Alleen zo kan het kabinet de snoeiharde confrontatie, waar we op afstevenen, afwenden", meent Terpstra. De CNV-voorman ziet weinig heil in het geplande ambtelijke overleg dinsdag. "Er bereiken mij allerlei signalen dat er geen wil is om eruit te komen. De hakken zijn in het zand gezet, de stellingen betrokken. Het risico dat het overleg uit elkaar spat, is levensgroot."Terpstra vindt dat het kabinet voor dinsdag in actie moet komen.

Vergrijzing

Het kabinet wil stoppen met werken voor het 65e jaar zo onaantrekkelijk mogelijk maken om de toenemende vergrijzing op te vangen. Vrijdag presenteerden de vakcentrale FNV en de oppositiepartijen een eigen plan, dat verlof en prepensioen collectief regelt. Daarbij kan een werknemer eventueel op zijn 60e stoppen met werken of in elk geval na veertig jaar te hebben gewerkt.

Minister De Geus voelt niets voor dat alternatief, omdat hij hecht aan de individuele keuzevrijheid in het kabinetsplan. Daarbij kunnen werknemers kiezen tussen sparen voor verlof en een vervroegde uittreding vanaf 61,4 jaar. Als de FNV van de eigen regeling een breekpunt maakt, komt er helemaal geen regeling, dreigde de bewindsman vrijdag.

Keiharde botsing

Die opstelling is de FNV in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens bestuurder Agnes Jongerius is het "absoluut nodig" dat het kabinet een concessie doet ten aanzien van het vroegpensioen. Als dat niet gebeurt, dreigt een "keiharde botsing" met de sociale partners. Ze verweet De Geus zaterdag "stoer, maar kortzichtig" gedrag. Als de regeling voor vroegpensioen en verlof niet rond komt, vervalt ook de eerder overeengekomen loonmatiging, wat voor het kabinet een essentiële afspraak is.

Terpstra bestempelde het geharrewar zaterdag als een "slecht toneelstuk met een slechte regisseur". Hij wil dat het kabinet de regie in handen neemt opdat het overleg naar "een goed einde wordt gebracht". Het CNV staat geen collectieve regeling voor, maar het kabinetsplan is ook voor het CNV "onoverkomelijk". "Er moet door alle partijen worden gezocht naar ruimte." Het CNV is daartoe bereid, maar dan moet het kabinet wel een handreiking doen.