AMSTELVEEN - De vakbonden eisen dat de KLM-directie uiterlijk maandagochtend afziet van de bonussen, die in het vooruitzicht zijn gesteld wegens de overname door Air France. Als het bestuur dit niet doet, volgen er mogelijk prikacties. Zo willen de vakbonden de aandeelhoudersvergadering van maandag aangrijpen om te protesteren tegen de bonussen.

Dat zei bestuurder S. Bajema van vakbond De Unie donderdag. De KLM-top krijgt in het eerste jaar na de overname een bonus van 20 procent van het volledige salaris, het tweede jaar 30 procent en in het derde jaar 50 procent. Dan moeten er wel bepaalde kostenbesparingen zijn behaald.

De bonden vinden deze bonus echter onacceptabel. KLM zit momenteel in een ingrijpende reorganisatie waarbij duizenden werknemers hun baan verliezen. "Ik kan deze extra beloning echt niet uitleggen aan het personeel. Dertig man wordt ontslagen om de bonus te betalen", zei bestuurder I. Baltussen van de CNV Bedrijvenbond.

Goede doelen

Baltussen wil dat het bestuur de bonus bijvoorbeeld gebruikt om overtollig personeel cursussen te laten volgen. "Dan komen ze makkelijker aan een baan", zei ze. Als de directie dat niet wil, kan ze het geld volgens Baltussen aan goede doelen geven.

De aandeelhouders van KLM komen maandag in Amstelveen bijeen. De raad van bestuur geeft dan tekst en uitleg over de overname door Air France. De aandeelhouders moeten dan ook een statutenwijziging goedkeuren om de overname van KLM mogelijk te maken.