LONDEN - Royal Bank of Scotland moet dit jaar waarschijnlijk alle bonussen schrappen om geld vrij te maken voor het betalen van boetes wegens de betrokkenheid van de bank bij het schandaal rond de manipulatie van rentetarieven.

RBS moet naar verwachting tussen de 400 miljoen en 500 miljoen pond (circa 575 miljoen euro) aan boetes betalen, waarvan het merendeel aan Amerikaanse toezichthouders.

De voor een deel genationaliseerde bank ligt onder druk van minister George Osborne van Financiën, die niet wil dat de Britse belastingbetaler hiervoor opdraait.

Een ingewijde bij het Britse ministerie van Financiën zei zaterdag dat Osborne de leiding van de bank duidelijk heeft gemaakt dat de 'Amerikaanse rekening' bij de bankiers moet worden neergelegd en niet bij de belastingbetaler.

Publieke opinie

RBS betaalde vorig jaar 390 miljoen pond uit aan bonussen aan zijn bankiers. De bank zou hebben aangeboden om het totale bedrag aan bonussen dit jaar met 100 miljoen tot 150 miljoen pond te verminderen, maar het lijkt erop dat Osborne onder druk van de publieke opinie aankoerst op het schrappen van alle bonussen.

2008

RBS werd in 2008 op het hoogtepunt van de financiële crisis door de Britse overheid gered van de ondergang. Die pompte noodgedwongen 45,5 miljard pond in de bank, waarvan het bankroet internationaal grote gevolgen zou hebben gehad.

Veel Britten verwijten de banken de financiële crisis te hebben veroorzaakt en de nog altijd voortdurende economische problemen die daarop volgden.