GRONINGEN - Curator J. van der Molen uit Groningen heeft beslag gelegd op de pacht van een zestal horecagelegenheden van horecaondernemer Sjoerd Kooistra aan de Grote Markt in Groningen. Dat heeft Van der Molen woensdag laten weten. Het gaat om bekende namen aan de zuidzijde van de markt, zoals De Drie Gezusters, Hotel de Doelen en De Groote Griet.

De etablissementen blijven wel open, het personeel werkt gewoon door. "Alles loopt door, maar de pachtgelden gaan niet meer naar het bedrijf van Kooistra", aldus Van der Molen. Hij benadrukt dat er geen beslag is gelegd op de panden.

Kooistra lag deze week al op meerdere fronten onder vuur. In Amsterdam liet curator G. Reisenstadt woensdag een café van de horecabaas tijdelijk sluiten. Kooistra bezit ongeveer tachtig horecazaken die hij vaak verhuurt tegen een percentage van de omzet. De ondernemer raakte in opspraak door faillissementen van verscheidene van zijn pachters. Omdat Kooistra de bars niet zelf uitbaat, blijft hij veelal buiten schot van schuldeisers.

De Groningse curator Van der Molen deed uitgebreid onderzoek naar de handel en wandel van Kooistra en zijn bedrijven. Hij kwam tot de beslaglegging omdat hij onder meer een enorm tekort constateerde nadat de zaken onder eerdere pachters op de fles waren gegaan. Kooistra en zijn bedrijf kunnen van het beslag afkomen als er een miljoen euro op tafel komt. "De schuldeisers die na de faillissementen zonder geld achterbleven verdienen honderd procent betaling."

Van der Molen ziet de concrete stappen die hij nu heeft gezet als het sluitstuk van zijn onderzoek. Woensdag werd bekend dat hij een bedrijf van Kooistra en een tweetal pachters heeft gedagvaard. De juridische procedures beginnen 28 april voor de rechtbank in Groningen.