AMSTERDAM - Alle Europese beurzen zochten donderdagochtend zonder aarzeling hun weg omhoog. Daarmee volgden zij het hogere slot van Wall Street na een dag jojoën. Beleggers putten vooral moed uit het hogere slot van de Amerikaanse S&P-index, die een belangrijke technische grens passeerde, aldus een handelaar.


Bekijk video

De koersen leken rond tien uur even weg te zakken, maar klommen later weer op. In Amsterdam noteerde de graadmeter van de meestverhandelde fondsen rond het middaguur 387,66 punten, 7 punten of 1,8 procent hoger dan het slot van een dag eerder. De MidKap-index klom met 2,50 punten (0,7 procent) iets minder hard naar 379,65.

Hoofdfondsen

De stijgers onder de hoofdfondsen overtroffen de dalers met overwicht. Slechts enkele defensieve waarden moesten iets inleveren. Bovenaan de lijst prijkte ASM Lithography met een winst van ruim 5 procent op 13,10 euro, op de voet gevolgd door handelshuizen Hagemeyer en Buhrmann. De eerste steeg 4,8 procent, de tweede 4,4 procent. Ook Gucci en Van der Moolen kregen er meer dan 4 procent bij.

Er was weinig bedrijfsnieuws aan het Europese front. "Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de cijfers van ING", zegt een handelaar dan ook. De bankverzekeraar kon elk moment met de halfjaarcijfers komen. Daarop vooruitlopend steeg het aandeel alvast 2,1 procent naar 23,48 euro. Veel spannends wordt er overigens niet van verwacht. De overige financiële waarden stegen, afgezien van Fortis dat met 3,8 procent omhoogging, ongeveer even hard.

Op de lokale markt steeg chemisch distributeur Univar 1,1 procent nadat het had bekendgemaakt 7,2 miljoen euro winst te hebben geboekt in het eerste halfjaar van 2002. Smit Internationale moest 0,3 procent inleveren. De winst van het Rotterdamse sleep- en bergingsbedrijf is over de eerste zes maanden van het jaar gedaald.

Parijs

Van de overige belangrijke beurzen in Europa viel de CAC-index in Parijs het meest op met een koerswinst van 1,4 procent. De FTSE-index in Londen ging 1,2 procent omhoog en de DAX-index in Frankfurt een magere 0,6 procent.

In Frankfurt zorgde Linde voor neerwaartse druk met een winstwaarschuwing. Het aandeel verloor 5 procent en was daarmee de sterkste daler in de DAX-index. Winnaar was staalproducent ThyssenKrupp met een 7 procent hogere koers nadat halfjaarcijfers beleggers waren meegevallen. De Britse vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce steeg op de Londense effectenbeurs bijna 10 procent. De onderneming stelde de financiële markten gerust met de mededeling dat zij de schuldpositie onder controle heeft.

De euro bleef in de valutahandel rond een niveau van 0,9760 dollar schommelen. In pond sterling werd voor de munteenheid 0,6385 pond betaald tegen 0,6390 eerder op de ochtend.