PEKING - De economie van China blijft hard groeien. In het eerste kwartaal van dit jaar was het bruto binnenlands product (bbp) 9,7 procent groter dan in dezelfde periode van vorig jaar, zo heeft het Chinese bureau voor de statistiek donderdag bekendgemaakt.

Daarmee zit de groei op vrijwel hetzelfde niveau als in het laatste kwartaal van vorig jaar, toen het bbp toenam met 9,9 procent. De regering liet in maart weten voor heel 2004 uit te gaan van een groei van 7 procent. Over heel 2003 bedroeg het groeipercentage 9,1.

Het bureau liet bij de bekendmaking van de groeicijfers weten dat de economie tekenen vertoont van oververhitting. De enorme investeringen die worden gedaan, leveren problemen op in bijvoorbeeld de energiesector.

De investeringen in kapitaalgoederen namen in het eerste kwartaal toe met maar liefst 43 procent. Woordvoerder Zhang Jingping van het bureau verklaarde dat de investeringen te hard groeien. Er wordt in het wilde weg veel geld gestoken in bepaalde regio's en in bepaalde sectoren. Ook is er sprake van slecht uitgevoerde en overbodige bouwprojecten, aldus Zhang.

De sterke groei van de economie drijft ook de prijzen hard op. In het eerste kwartaal steeg de index van de consumentenprijzen in China met 2,8 procent. In het eerste kwartaal van 2003 bedroeg de stijging 0,5 procent en over heel 2003 1,2 procent.