AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam bevindt zich dinsdag op de weg omlaag. Kort na opening van de handel leverde de AEX-index al een kwart procent in. Na dik een uur had het verlies zich al uitgebreid tot een min van 0,75 procent op 514,82 punten.

Bekijk video

Grootste stijger onder de hoofdfondsen was Numico. De voedingssupplementen- en pillenfabrikant won 2,2 procent op 30,15 euro.

Onderaan de lijst zaten hoofdzakelijk ICT-fondsen. KPNQwest gaf met 5,4 procent op 3,68 euro het meeste terrein prijs. Getronics en ASM Lithography leverden respectievelijk 3,5 procent en 2,2 procent in.

Bij de middelgrote fondsen kreeg Imtech een tik. De cijfers van het vroegere Internatio-Müller vielen niet goed, wat een 7,2 procent lagere koers tot gevolg had op 23,70 euro.

Technologie

Over het algemeen waren de technologiefondsen op de Europese beurzen lager doordat de Nasdaq-futures wezen op een lagere opening van de Amerikaanse technologiebeurs. Van die fondsen stond Nokia in de belangstelling omdat het analisten tussentijds bijpraatte en de raming van zijn winst per aandeel op peil hield. Nokia was 1 procent lager.

De beurs van Londen stond 0,55 procent in de min. Die van Parijs was 1 procent lager. In Frankfurt was de daling nog wat groter. Het verlies van de beursindex daar bedroeg 1,15 procent.

De euro liet dinsdagmorgen 0,8745 dollar aantekenen en was daarmee wat lager dan de 0,8760 bij het eind van de handel van maandag. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6160 naar ,6180 pond.