GRONINGEN - De Groningse horecaondernemer Sjoerd Kooistra is woensdag onder vuur komen te liggen van curatoren van zijn failliete cafés. J. van der Molen uit Groningen spant een proces tegen hem aan vanwege onbehoorlijk bestuur in enkele faillissementszaken. In Amsterdam heeft curator G. Reisenstadt een café van de horecabaas tijdelijk laten sluiten.

Kooistra bezit cafés die hij vaak verhuurt tegen een percentage van de omzet. De ondernemer raakte in opspraak door faillissementen van verschillende van zijn pachters. Omdat Kooistra de bars niet zelf uitbaat, blijft hij veelal buiten schot van schuldeisers.

Marionetten

Van der Molen meent dat Kooistra's bemoeienissen met de failliete bedrijven veel verder gaan dan het verpachten ervan, zoals de ondernemer meent. De curator heeft ook twee Groningse pachters van Kooistra gedagvaard. Dat waren volgens hem marionetten, die medeverantwoordelijk zijn voor de faillissementen.

Als de rechter in Groningen oordeelt dat Kooistra onbehoorlijk heeft gehandeld, kan de horecaondernemer persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schulden uit de faillissementen. De rechtszaak dient 28 april.

Op slot

In Amsterdam draaide curator G. Reisenstadt van de failliete Amsterdamse Oesterbar woensdag het café De Heineken Hoek tijdelijk op slot. Onduidelijk is of de curator beslag heeft gelegd op De Heineken Hoek en bar Three Sisters. Alle drie de zaken zijn eigendom van Kooistra.

Kooistra ontkent de beslagname van de bars. Volgens hem ging het om een dreiging die inmiddels door de curator is ingetrokken. Volgens hem heeft Reisenstadt alleen met beslag gedreigd om zo geld los te peuteren voor schuldeisers van de Oesterbar. "De pachter van de Oesterbar en De Heineken Hoek zijn dezelfde BV. Omdat de Oesterbar dicht is, viel daar niets meer te halen."

Dreigend beslag

Volgens Kooistra heeft Reisenstadt hem daarom gedwongen om de rechten van de naam De Heineken Hoek terug te kopen. "Ik heb .000 euro betaald." Hij zegt dat Reisenstadt daarmee ook het dreigend beslag op de Three Sisters heeft ingetrokken.

Naar aanleiding van geruchten over een opzettelijk faillissement van de Oesterbar stelde burgemeester Cohen van Amsterdam in februari een onderzoek in. Het personeel van de bar stelde dat Kooistra het bedrijf expres failliet had laten gaan. De exploitanten van de Oesterbar zeiden dat de bar door de slechte economie in de schulden was geraakt.

Belastingschuld

Onlangs stelde de rechtbank in Assen Kooistra aansprakelijk voor de belastingschuld van een van zijn pachters in Groningen. De Groninger heeft ongeveer tachtig horecazaken.