GOUDA - De technische dienstverlener Imtech heeft bij de eerste jaarcijfers fors lagere resultaten gepresenteerd. Het bedrijf, dat voorheen door het leven ging als Internatio-Müller, waarschuwde dinsdag echter dat een goede vergelijking van de resultaten in 2001 met die van een jaar eerder vrijwel niet mogelijk is.

Bekijk video

De netto-omzet van Imtech bedroeg vorig jaar, inclusief de vijf maanden dat het bedrijf nog in de chemische distributie actief was, miljard euro. In 2000 was de omzet nog 2,6 miljard euro. Het effect van de verkoop van bedrijfsonderdelen bedroeg ruim 1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde van 125,2 miljoen euro naar 96,4 miljoen euro.

De verkoop van de chemische distributie-activiteiten in mei 2001 vormde volgens Imtech het sluitstuk van zijn transformatie. Vorig jaar heeft het bedrijf zich definitief omgevormd van een conglomeraat met activiteiten in havens, farmacie, chemische distributie en techniek tot een technische dienstverlener.

"Imtech als kernactiviteit heeft een goed jaar achter de rug", maakte de onderneming nog bekend. De winst voor belastingen en rente steeg met 16 procent tot 77,8 miljoen euro. De orderportefeuille werd 19 procent dikker en bereikte een omvang van miljard euro. Imtech verwacht dat in 2002 deze resultaten een verdere stijging laten zien.

In de Benelux boekte het bedrijf een hoger resultaat. Hier steeg de winst voor belastingen en rente met 9 procent tot 30,2 miljoen euro. Imtech wist vooral vooruitgang te boeken op het gebied van railnetwerken, luchthavens, sluizen en de zorgsector.

In Duitsland steeg de winst voor belastingen en rente met 23 procent tot 23,4 miljoen euro. Imtech presteerde bij de Oosterburen vooral goed in de markt voor multifunctionele gebouwen en in de zorgsector. De ICT & Technology-poot zag de winst voor belastingen en rente met 18 procent stijgen tot 24,2 miljoen euro.