AMSTERDAM - Curator G. Reisenstadt van de failliete Amsterdamse Oesterbar heeft woensdag beslag gelegd op twee andere cafés van de Groningse horecaondernemer Sjoerd Kooistra. Het gaat om de Amsterdamse cafés De Heineken Hoek en Three Sisters. Kooistra ontkent de beslagname en zegt dat een dreiging met die maatregel inmiddels door de curator is ingetrokken.

Reisenstadt zegt beslag te hebben gelegd op de horecagelegenheden aan het toeristische Leidseplein in de afhandeling van het faillissement van Copaco Beheer, dat de Oesterbar exploiteerde. Copaco huurt de bar van Kooistra.

Beslag

De Heineken Hoek is gesloten en Three Sisters kan voorlopig blijven draaien, verklaarde een medewerker van advocatenkantoor Boekel De Nerée, het kantoor van Reisenstadt woensdag. Volgens de medewerker geldt voor Three Sisters wel een beslag voor de inventaris, de inboedel en het kasgeld.

Kooistra verhuurt veel van zijn cafés aan pachters als Copaco tegen een percentage van de omzet. De horecaondernemer bevestigt dat De Heineken Hoek dicht is. Maar volgens hem heeft Reisenstadt geen beslag gelegd op de twee cafés. De curator heeft alleen daarmee gedreigd om zo geld los te peuteren voor schuldeisers van de Oesterbar, aldus Kooistra. "De pachter van de Oesterbar en De Heineken Hoek zijn dezelfde BV. Omdat de Oesterbar dicht is, viel daar niets meer te halen."

Sleutel

Volgens Kooistra heeft Reisenstadt hem daarom gedwongen om de rechten van de naam De Heineken Hoek terug te kopen. "Ik heb .000 euro betaald. Vanavond om acht uur wordt de sleutel teruggegeven, dan gaat De Heineken Hoek weer open." Hij zegt dat Reisenstadt daarmee ook het dreigend beslag op de Three Sisters heeft ingetrokken.

Naar aanleiding van geruchten over een opzettelijk faillissement van de Oesterbar stelde burgemeester Cohen van Amsterdam in februari een onderzoek in. Het personeel van de bar stelde dat Kooistra het bedrijf expres failliet had laten gaan. De exploitanten van de Oesterbar zeiden dat de bar door de slechte economie in de schulden was geraakt.

Kiro

Volgens het uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel was De Heineken Hoek ongeveer een jaar open onder de huidige leiding. Het café zelf bestaat al heel lang. Het faillissement geldt volgens Boekel De Nerée niet voor de huidige exploitanten, die werken onder de naam Kiro. Het gaat om de afwikkeling van de zaak Copaco.

Kooistra raakte in opspraak door verschillende faillissementen van zijn pachters. De fiscus, uitkeringsinstanties en andere schuldeisers hebben vaak het nakijken. Onlangs stelde de rechtbank in Assen hem aansprakelijk voor de belastingschuld van een van zijn pachters in Groningen. Hierbij ging het om de pizzeria Contini. De Groninger heeft ongeveer tachtig horecazaken. Daarbij zitten bekende namen zoals café Hoppe en Three Sisters in Amsterdam.