ZWOLLE - Univé Verzekeringen heeft vorig jaar de winst voor belastingen bijna weten te verdubbelen tot 74 miljoen euro. De inkomsten uit verzekeringspremies liepen op met 100 miljoen euro tot 1,5 miljard euro, zo heeft de verzekeringsgroep woensdag bekendgemaakt.

Univé zegt dat de forse winststijging vooral te danken is aan goede resultaten bij schadeverzekering en de kostenreductie die in is bereikt. Daarbij verdwenen tweehonderd van de 1650 banen.

De centraele organisatie van Univé zag de winst voor belastingen vorig jaar stijgen van 24 miljoen naar 51 miljoen euro. De onderlinge-maatschappijen van de groep zagen een winststijging van miljoen naar 23 miljoen euro.

De premieomzet van de onderlingen steeg met 7 miljoen naar 103 miljoen euro. De bedrijven hadden wel een tegenvallend schadejaar. Vooral brandschades vormden voor sommige onderlingen een zware schadelast. Stijgende beleggingsopbrengsten zorgden echter ruimschoots voor compensatie. De onderlingen leverden vorig jaar een grote bijdrage aan de forse groei van de verzekeringsportefeuille.

Univé ziet veel in verkoop via internet. In 2003 steeg de omzet via de website met 76 procent. De groep denkt binnen enkele jaren procent van de omzet via internet af te sluiten.