DEN HAAG - Het Finse Nokia gaat in Duitsland het UMTS-netwerk aanleggen voor E-Plus, de Duitse mobiele dochter van KPN. Met de opdracht is een bedrag van rond de 150 miljoen euro gemoeid, zo heeft het Nederlandse telecomconcern dinsdag bekendgemaakt.

UMTS is de komende standaard in mobiele telefonie. De technologie maakt via draagbare telefoontjes snel, mobiel internet mogelijk.

De order voor Nokia omvat twee fases. Het contract voor het basisnetwerk loopt tot 2004, de overeenkomst voor het radionetwerk tot 2005.

Met Nokia kiest KPN voor gemak. In Duitsland zijn de al bestaande GSM- en GPRS-netwerken, de voorlopers van UMTS, volledig gebaseerd op Nokia-technologie. In Nederland en België blijft het Zweedse Ericsson de beoogde leverancier van de UMTS-netwerken.

"Door de ervaring van Nokia met het netwerk van E-Plus en door van de bestaande Nokia-apparatuur uit te gaan, kan het UMTS-netwerk snel en tegen lage kosten gerealiseerd worden", stelt H. Lennertz, binnen KPN Mobile verantwoordelijk voor technologiche toepassingen.

KPN wil in het laatste kwartaal van dit jaar de eerste proeven in Duitsland beginnen. De commerciële start is voorzien in de tweede helft van 2003.