DEN HAAG - De prijs van benzine heeft bij marktleider Shell het hoogste punt in drie jaar tijd bereikt. Woensdag steeg de prijs van super plus en euro ongelood met 2 cent. Bij Shell is de adviesprijs voor een liter euro ongelood aan de pomp 1,245 euro. Super plus komt op 1,299 euro per liter. De laatste keer dat deze prijsniveaus werden bereikt, was in mei 2001.

Diesel is in prijs gelijk gebleven op 84,5 cent per liter. Shell hanteert bij de bepaling van de brandstofprijzen internationale productnoteringen. De prijs van ruwe olie is in de afgelopen maanden flink gestegen door de grote vraag uit onder meer de Verenigde Staten en China.

Autogas wordt donderdag juist goedkoper. Marktleider en tevens Shell-dochter BK-GAS verlaagt de adviesprijs met 0,3 cent tot 43,8 cent per liter.

Volgens een woordvoerder van Shell is de prijs door een combinatie van factoren op een ongekend hoog niveau terechtgekomen. De markt voor productnoteringen is een soort aandelenmarkt waar ook emotie een rol speelt. "Het verloop is onvoorspelbaar. Daarom volgen wij de markt per dag."

Volgens de woordvoerder rijden mensen met zo'n hoge benzineprijs niet minder. "Bovendien zijn er verschillen in prijs. Wij hanteren adviesprijzen, maar pomphouders gebruiken soms lagere prijzen."