FRANKFURT - Lufthansa heeft voor het eerst in acht jaar verlies geleden. De Duitse luchtvaartmaatschappij maakte dinsdag bekend dat 2001 een verlies voor belastingen heeft opgeleverd van miljoen euro na een winst van 1,2 miljard euro in het jaar ervoor.

Afwaarderingen van ongeveer 500 miljoen euro, voorzieningen voor verliezen in de catering en een negatieve rentepost hebben de maatschappij op verlies gezet. Het bedrijfsresultaat was nog wel positief, maar met 20 miljoen euro wel een stuk lager dan de 1,04 miljard euro in 2000.

Lufthansa zegt dat de terreuraanslagen van september in de Verenigde Staten en de verzwakking van de wereldeconomie sterk negatief hebben uitgewerkt op zijn resultaten. Een dividenduitkering over 2001 blijft dan ook achterwege. In 2000 keerde de maatschappij nog 60 eurocent per aandeel uit aan haar aandeelhouders.

De omzet nam nog wel toe, met 10 procent tot 16,7 miljard euro. Deze toename is het gevolg van wijzigingen bij de bedrijven waarvan Lufthansa de resultaten in zijn eigen cijfers meeneemt. Zonder dit effect zou de omzet wat kleiner zijn uitgevallen.