AMSTERDAM - De winst van het energiebedrijf Nuon is het afgelopen jaar met 55 procent gestegen vergeleken met 2002. Het nettoresultaat kwam uit op 236 miljoen euro. Dat heeft Nuon dinsdag bekendgemaakt.

De omzet nam toe met 17 procent tot 5,1 miljard euro. Daarvan was 10 procent zogenoemde autonome groei. De rest is te danken aan de overname van Reliant. Vorig jaar nam Nuon de centrales van de Amerikaanse branchegenoot in Nederland over voor 985 miljoen euro. Nuon behaalde een bedrijfsresultaat van 536 miljoen euro, 53 procent meer dan in 2002.

Afgelopen jaar heeft Nuon de structuur van het bedrijf sterk vereenvoudigd. Ook bracht de onderneming de dagelijkse gang van zaken verder op orde. De reguliere operationele kosten daalden daardoor 8 procent naar 1,2 miljard euro. Nuon verwacht deze kosten nog verder omlaag te brengen.

"In 2003 is de bocht genomen", liet bestuursvoorzitter L. van Halderen in een verklaring weten. Volgens de topman heeft Nuon "een solide uitgangspositie" voor de volledige liberalisering van de energiemarkt. "Grootschalige problemen met de administratieve systemen -zoals in 2002- zijn opgelost."

Stroomuitval

Vorig jaar nam de stroomuitval wel licht toe. De klanten van Nuon hebben in 2003 gemiddeld 31,9 minuten zonder stroom gezeten. Een jaar eerder was dit nog 30,2 minuten. Het aantal klanten dat werd getroffen door stroomuitval daalde met 1,2 procent naar ruim 1 miljoen.