AMSTERDAM - Veel steuntrekkers houden de schijn op werk te zoeken door het CWI niet meer dan een visitekaartje van een uitzendbureau te laten zien. Uitzendbureaus zeggen in De Telegraaf daarom niet meer zo snel visitekaartjes mee te geven. "We schrijven mensen niet meer in als we geen passend werk voor ze hebben."

Mensen die een uitkering aanvragen bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) moeten laten zien dat ze actief naar werk op zoek zijn. Dat is een voorwaarde om een uitkering te krijgen. Verschillende CWI's nemen genoegen met visitekaartjes of met slechts enkele inschrijvingsbewijzen per maand.

In De Telegraaf zeggen medewerkers van verschillende uitzendbureaus dat luie uitkeringstrekkers niet eens de schijn ophouden werk te zoeken. "Van serieus inschrijven is geen sprake, velen vragen rechtstreeks om een bewijs dat ze zijn geweest," zegt één intercedente. Er wordt gesproken van 'kaartjesbedelaars'.

Wanneer uitzendbureaumedewerkers weigeren zo'n kaartje te geven zonder dat er sprake is van een inschrijving, krijgen zij wel eens met agressiviteit te maken. Dat is in het algemeen een nieuwe trend, aldus de brancheorganisatie ABU: "Mensen worden enorm kwaad als ze niet meteen met een passende nieuwe baan de deur kunnen uitlopen."